BVL-digitaal van A tot Z

15 mei 2017

BVL-scholen en gemeenten hebben van A tot Z kennis gemaakt met BVL-digitaal. Dat gebeurde tijdens het BVL-event op 10 mei in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch.

gemeenten

Dit is een verslag van de bijeenkomst. Wil je alles weten over het digitaliseringsproces?

ga dan op deze site naar BVL-digitaal >

Ruim 200 honderd bezoekers, onder wie leerkrachten, directeuren, verkeersouders en gemeenten, lieten zich van A tot Z informeren over het digitaliseringsproces. BVL bestaat dit jaar 20 jaar en gaat mee met de tijd. BVL 2.0 biedt voor scholen een online omgeving waar ze hun activiteitenplan invullen en zélf gaan scoren op brons, zilver of goud vanaf 1 juli 2017.

gemeenten geïnformeerd

met SEEF op de fot

Tijdens het ochtendprogramma informeerde BVL-projectleider Rian Snijder de gemeenten. Ze bracht ze op de hoogte van het digitaliseringsproces voor het geval ze daarover vragen krijgen van (nieuwe) scholen. Dus zij kregen een preview van de nieuwe digitale omgeving en een toelichting op de voordelen ervan. Zoals de database die eronder hangt. Daarin wordt vanaf juli 2017 automatisch digitaal een schat aan informatie, bijvoorbeeld over gebruikte leermethoden en de samenstelling van verkeerswerkgroepen. Informatie die met 1 druk op de knop is te exporteren.

BVL-avond à la Gilze en Rijen

Verder was er een toelichting op de aanpak uit Gilze en Rijen voor BVL-avonden. Dan wisselen gemeente en BVL-scholen informatie met elkaar uit. In Gilze gebeurt dat op een bijzondere manier: voornamelijk georganiseerd door een school, met een directeur als voorzitter, op een school in plaats van in het gemeentehuis en met veel intervisie. Alle 8 gemeenten in Hart van Brabant houden hun BVL-avonden inmiddels volgens deze aanpak, die heeft geleid tot veel meer betrokkenheid en veel kennisdeling. "Sinds we het zo samen organiseren hebben we drukke en geanimeerde BVL-avonden", aldus Gertjan Smit van de gemeente.

een voorbeeld van een intervisie-onderwerp wat deze manier van vergaderen oplevert

informatiemarkt

De informatiemarkt was van 13.00 tot 14.30 uur. Van VVN tot Verkeerskunsten, van de ANWB lichtbrigade tot Reflection Day: 12 organisaties en projectaanbieders presenteerden allerlei verkeerseducatiematerialen en methoden. Ook het Nul Verkeersdoden Brabant Team was present. Bezoekers konden met een VR-bril op zien wat er allemaal mis gaat als je aan het appen bent in de auto en deden een alertheidstest. Menig bezoeker liep met een stapeltje folders naar de lunchtafel voor een broodje en een drankje

informatiemarkt 3
informatiemarkt 1
informatiemarkt 2

BVL-scholen geïnformeerd

Snijder presenteerde de digitale BVL-veranderingen 's middags aan de BVL-scholen. Haar verhaal was grotendeels duidelijk. Maar net als tijdens het ochtendprogramma waren er vooral vragen over wanneer de school de komende periode wat moet doen in het nieuwe systeem. Het BVL-team communiceert daarover de komende periode regelmatig, zodat de overgang naar digitaal voor iedereen goed verloopt.

scholen BVL

college tour

Van der Maat

Gedeputeerde Christophe van der Maat schoof aan voor een mini College Tour. Ondervraagd door de BVL-onderwijsman Ronald Soemers én de aanwezigen bleek eens en te meer weer eens hoe belangrijk het is dat we blijven investeren in de verkeersveiligheid. Niet per se met extra miljoenen, maar hoe we zelf aan het verkeer deelnemen en onze kinderen daarin begeleiden. Van der Maat: "Het succes van BVL komt doordat jullie gebruikmaken van de energie van álle betrokkenen. Het hebben van het Label zegt iets hoe je als school in de maatschappij staat. Als kersverse vader zou bij de schoolkeuze voor mijn kind het BVL meewegen."

Mobility Challenge

Van der Maat ging ook in op de mobiliteit van de toekomst. De zelfrijdende auto staat dan nog wel niet voor de deur, maar de technologische ontwikkelingen gaan hard en Brabant wil mee vooruit. Reden voor de gedeputeerde om in gesprek te gaan met de Brabander over hoe die denkt over mobiliteit in de toekomst; ook met kinderen en jongeren. Om de jonge gesprekspartners te prikkelen, houdt de provincie een Mobility Challenge. Kinderen op basisscholen en het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om hun ideeën vorm te geven: Hoe reis jij in 2030 naar school? Deelnemers maken kans op een drone, een 3D-printer of een andere prijs naar keuze ter waarde van 1000 euro. De gedeputeerde komt met een Mobility College naar de winnende klas/school toe om zelf met de leerlingen in gesprek te gaan over de toekomst van mobiliteit.

doe mee aan de Mobility Challenge

geruststellende boodschap

pubquiz

Tot slot speelden de deelnemers de Pubquiz. Een 'onverwachte overhoring' met zinnige en onzinnige weetjes over verkeersveiligheid: vermakelijk en toch ook leerzaam. Al met al: dat er best wat gaat veranderen voor de BVL-scholen, was al duidelijk. Maar dat het alleen maar gemakkelijker wordt en minder tijd kost, en dat er eigenlijk ook veel hetzelfde blijft, is de geruststellende boodschap die iedereen meenam naar huis.