Inspirerende uitreiking Kei van SEEF

16 januari 2017

Het was maandag 16 januari een inspirerende uitreiking van de Kei van SEEF 2016 op VSO/SO De Kameleon in Bergen op Zoom.

uitreiking 2

“Deze kei is niet voor mij, maar voor jullie: de leerlingen die zo hard gewerkt hebben om zelfstandig aan het verkeer te kunnen deelnemen.” Dat zei Isabella Geeve (foto rechts), coördinator van de locatie De Kameleon. Zij kreeg de Kei van SEEF uitgereikt uit handen van wethouder Yvonne Kammeijer (foto links).

De Kameleon is een school voor speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs. Het onderwijsaanbod is zeer individueel. Ze gaan daarbij uit van de mogelijkheden in plaats van de beperkingen van de leerlingen. Hun verkeersaanpak werkt vast inspirerend voor andere speciaal onderwijsscholen.

presentatie

Eerst nam Isabella de gasten in een presentatie mee in tal van verkeersvoorbeelden die de school opzette: enthousiast en met veel aandacht voor de leerlingen. De Kameleon heeft de laatste jaren zelf een verkeerseducatieprogramma ontwikkeld. Daardoor kan de school structureel, actief en vooral op een praktische manier werken aan de zelfredzaamheid van de leerlingen. Zo kwamen twee jaar geleden zo’n 80 van de VSO-leerlingen nog met de taxi naar school en een enkeling zelfstandig; nu zijn dat er al 30, op de fiets of met de bus. Oud-politieman Jack Konings heeft als vrijwilliger veel bijgedragen aan deze ontwikkeling (op de foto hierboven rechts).

zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid is een rode draad door het onderwijsprogramma van deze school, ook als het gaat om verkeerseducatie. Ze belichten het verkeer vanuit allerlei kanten; van de verkeersmethode Wegwijs tot het gebruik van verkeersmaterialen van Veilig Verkeer Nederland. Van praktische lessen tot de voorbereiding op het landelijk verkeersexamen. Van leren een fietsband te plakken tot themalessen over de dodehoek in de verkeersweek. Van deelname aan het project OV4U tot het repareren van het achterlicht. Zelfs een praktijkproef zit er dit jaar misschien wel in. Allemaal projecten zodat de leerlingen zelfstandig van huis naar school en terug kunnen. En later ook op eigen benen naar bijvoorbeeld hun werk kunnen gaan of boodschappen kunnen doen op de fiets.

kameleon 1
kameleon 2
kameleon 4

bewezen reistalent

Drie leerlingen verwoorden zelf goed wat ze leerden tijdens projecten en lessen. Hoe fijn het is om bijvoorbeeld met de hele klas met de fiets op stap te gaan of zelf de bus te nemen, inclusief gebruik van OV-app en OV-chipkaart. “Ze verbazen ouders en school telkens weer door hun reistalent te bewijzen. Want ze vinden het heel fijn om net als hun leeftijdsgenoten naar school en weer naar huis te gaan, alleen op de fiets wanneer zij dat willen. Deze vrijheid is ze veel waard. Het geeft veel zelfvertrouwen en zelfwaardering en dat nemen ze mee in de rest van hun leven”, aldus Isabella.

apetrots

Wethouder Kammeijer is “apetrots” op deze bijzondere leerlingen en de vorderingen die zij maken om veilig aan het verkeer deel te nemen. Ze nodigt een leerlinge uit om zelf de Kei te onthullen. En dan volgt een luid applaus bij de overhandiging voor deze zeer gewaardeerde verkeersprijs.

waardige winnaar

trots

Een waardige winnaar van de derde Kei van SEEF, zo oordeelde de jury eind vorig jaar. De vijftig leerlingen die aanwezig zijn bij de uitreiking vonden het best wel spannend. Directeur Jac de Hoon en Isabella Geeve spraken met ze af dat het aanvankelijk een zwerfkei is en gedurende zes weken van klas wisselt. Daarna prijkt ie bij de receptie. De school kreeg naast de Kei van SEEF ook een bon ter waarde van 250 euro. Daarmee gaat Isabella voor beide schoollocaties verkeersmaterialen aanschaffen voor het BVL-programma. Ze hebben het verdiend, deze school waarvan Jac de Hoon (foto rechts) directeur is, is meer dan BVL-waardig!