Allemaal lekker skaten

maar dan wel veilig

Skaten neemt in coronatijd een enorme vlucht. Maar als je dan lekker buiten aan het bewegen bent, doe je dat dan wel veilig? Bekijk wekelijks de instructiefilmpjes op Facebook van Gerwin Elesen.

Regelmatig zetten basisscholen het project Skate-A-Way van Gerwin Elesen in. Het is 1 van de BVL-projecten waarvoor scholen hun subsidie voor verkeersveiligheid gebruiken.

Ongelukken op de loer

Skaten draagt bij aan de behendigheid van leerlingen en maakt ze straatvaardig. Dat helpt weer bij het voorkomen van ongelukken. Normaal gesproken is Gerwin nu lekker met kinderen bezig om te werken aan hun skates-vaardigheden: valtechnieken, evenwichtstechnieken, remtechnieken, stoep op en af en schansje springen. Net zoals de lessen en projecten ligt dat nu allemaal stil. Dat is erg jammer. Maar in het nieuws zien we dat het skaten een enorme vlucht neemt. Dat is goed nieuws. Maar: ongelukken op de loer liggen.

Bekijk de instructiefilmpjes

Tips van Gerwin

Gerwin stuurde zijn verhaal en tips op om te delen als zijn bijdrage aan de verkeersveiligheid:
Het werk ligt voor mij nu grotendeels stil. Rond 16.00 uur wandel ik een uurtje en na het eten trek ik mijn skates aan om bijna elke dag 10 kilometer te skaten. Ja, en dan begint je langzaam toch wat op te vallen tijdens het wandelen en het skaten. Het lijkt op een flash back: heel Nederland staat weer op skates. Sportwinkels bellen je op: “Gerwin, we verkopen skates als nooit te voren." Heel Nederland, van jong tot oud, staat weer op de wielen.

Daarin schuilt ook meteen het gevaar. Het is natuurlijk geweldig om iedereen te zien bewegen en zeker op wielen. Veel mensen hebben al een tijdje niet meer geskatet of beginnen er nu mee omdat het zo leuk lijkt. Lekker snel door het verkeer heen. Ja leuk, maar dan merk je dat dit eigenlijk toch wel enige training vergt. Meestal kom je daar achter als je de eerste keer moet remmen op een druk kruispunt: "Oeps, hoe doe ik dit nu?" En dan heb ik nog niet over de houding. Ik zie veel mensen met gestrekte benen door het verkeer bewegen, maar ohoh dat stoppen.

Remmen, evenwichts- en valtechnieken zijn van groot belang als je veilig door het verkeer wilt skaten. Als je niet kan stoppen, is het aan te raden om in een park of in een andere verkeersluwe omgeving te skaten en niet het verkeer op te zoeken. Dat doe je eigenlijk pas als je op 1 of 2 manieren kan stoppen.

Maar ja, Nederlanders willen juist lekker dat verkeer in en geen rondjes rijden in een park. Dit onderwerp besprak ik met mijn medewerkers vanuit de wetenschap dat lesgeven nu niet mogelijk is. Mensen willen toch op gepaste afstand zelf bewegen. Is er manier om mensen te helpen? Gelukkig is er social media. Op Facebook plaatste ik een berichtje en heel veel mensen herkende zich in die skater die het verkeer in ging zonder te kunnen remmen.

Nu plaatsen we elke dag op Facebook gratis tips aan skaters met filmpjes, foto's en geschreven instructies. Zo hopen we toch een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid op wielen. Via Facebook is dat gratis toegankelijk voor iedereen. En dan die helden uit de vitale beroepen: de artsen, verpleegkundigen, leerkrachten, vuilnismannen, fysiotherapeuten en dan ben ik er nog heel veel vergeten. Mensen die vaak met gevaar voor eigen leven ons te helpen. Laten we hen helpen door veilig te skaten zodat om niet noodzakelijke zorg te voorkomen."