over BVL

BVL staat voor Brabants VerkeersveiligheidsLabel. Het BVL biedt basisscholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alle dag gerichte verkeerseducatie te geven. Het is een parapluproject van de provincie Noord-Brabant voor verkeerseducatie.

Brabantse scholen investeren sinds 1997 flink mee om van Noord-Brabant de meest verkeersveilige provincie te maken. Dat leverde tot nu toe veel BVL-aanmeldingen en toekenningen van het Label op. Alle Brabantse gemeenten hebben inmiddels het gedachtegoed van BVL overgenomen via een college-of raadsbesluit en investeren er menskracht en geld in.

structurele verkeerseducatie

Het Label is een bewijs dat verkeersveiligheid structureel deel uitmaakt van het schoolbeleid. De leerlingen krijgen verkeerslessen en er zijn verkeersprojecten met praktische oefeningen. Verder is er aandacht voor de schoolomgeving en zijn de wegen er naartoe zo verkeersveilig mogelijk. Daarnaast zijn (verkeers)ouders of -verzorgers betrokken bij verkeerseducatie.

Het BVL-project heeft een eerste gedeelde prijs gewonnen op Europees niveau. Op 3 november 2006 heeft een delegatie van de provincie Noord-Brabant de award in ontvangst genomen. Wij zijn uitermate trots op het feit dat BVL nu ook Europese bekendheid heeft gekregen. Deze verkeersveiligheidsprijs is toegekend door de Europese Ministers van Transport tijdens een conferentie in Italië.

keurmerk

goed gedaan 3

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in Nederland honderden kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Meer dan een hele schoolklas laat daarbij het leven. Kinderen moeten daarom leren veilig aan het verkeer deel te nemen.

Om verkeerseducatie op scholen te stimuleren en een hoge kwaliteit te waarborgen, is er een keurmerk in het leven geroepen. Het Label met het beeldmerk Seef de Zebra toont aan dat een school zich inzet voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid rond de school.

parapluproject

Het BVL is een parapluproject om bestaande en nieuwe educatieprojecten van scholen voor basisonderwijs in beeld te brengen via een netwerkstructuur. Zo is er inmiddels een intensieve samenwerking ontstaan met projecten als 'Verkeersouders' van VVN.

Door BVL-deelname maken scholen Noord-Brabant nog veiliger. Scholen staan er bij het BVL-project niet alleen voor. Het BVL-team, andere BVL-scholen, gemeente, politie, VVN en vele andere particuliere organisaties zorgen voor efficiënte ondersteuning. Scholen kunnen vrijblijvend een informatiepakket aanvragen bij het BVL-team. Na aanmelding komt een BVL-auditor langs om het project op de school goed op te starten.

NUL verkeersdoden

Nul verkeersdoden 2016

Ieder verkeersslachtoffer is er één te veel. Dus gáán we met z'n allen voor die NUL. Wij, jij, ik. Ik als overheid, onderwijzer en werkgever. Ik als wandelaar, fietser en automobilist.

De Brabantse basisscholen en verkeersouders gaan voor NUL verkeersdoden en investeren zo flink mee in de NUL. Ze zorgen dat leerlingen verkeerslessen krijgen, doen verkeersprojecten als ‘de dode hoek’, oefenen met de leerlingen en maken samen met gemeenten de wegen naar de school toe verkeersveilig. De NUL focust in 2017 op afleiding in het verkeer.

ga naar de NUL-site