De technische ontwikkelingen gaan snel, natuurlijk ook in het verkeer. Die nieuwe technieken kunnen het vervoer van mensen en producten makkelijker, sneller, schoner en veiliger maken. Aan het einde van deze les maken leerlingen een ontwerp waarin ze laten zien hoe mobiliteit er in de toekomst uit kan zien. Deze les telt 5 onderdelen en is gemakkelijk aan te passen.
Snelheid is het thema van de campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden’. Wat is snelheid eigenlijk? Waarom kan snelheid gevaarlijk zijn? Wat is eigenlijk te snel? Wat is de relatie tussen snelheid en stopafstand? Wat kan je als weggebruiker zelf doen om het gevaar van snelheid tegen te gaan? Deze en andere vragen komen allemaal aan bod in deze lesbrief. Klik hier voor de docentenhandleiding >
In 2019 besteden we, als het om de verkeersveiligheid in Noord-Brabant gaat, extra aandacht aan zichtbaarheid in het verkeer. Daarom deze lesbrief. Het is een powerpointpresentatie met notities voor de leraar. Aan bod komen onder meer: eigen ervaringen, feiten & kennis, inzicht in zichtbaarheid en heel belangrijk: wat kun je zelf doen om zichtbaar te zijn in het verkeer?
Het gebruik van goede fietsverlichting en reflectie zorgt ervoor dat de verkeersveiligheid toeneemt. Het rijden zonder licht zorgt nog steeds voor te veel verkeersslachtoffers. Dat willen we veranderen. Daarom is deze lesbrief over fietsverlichting ontwikkeld onder de noemer 'Val op met veilige fietsverlichting'. Deze lesbrief omvat informatie over onder meer de regels, de boetes, de verlichting zelf en reflectie.
Ook peuters en kleuters maken deel uit van het drukke verkeer. Het is verstandig hen al spelenderwijs bekend te maken met hoe je je veilig gedraagt in het verkeer. Dat kan met deze lesbrief die helpt om samen met de kinderen in de klas te praten over verkeersveilig gedrag. En om met spelletjes de bewustwording van de wereld om hen heen te vergroten. En bespeek eerst met elkaar de bijzondere details op de kleurplaten voordat ze gaan kleuren.
Het BVL heeft drie platen waarop kinderen naar hartenlust kunnen tekenen en kleuren. Eentje gaat over oversteken, eentje over de auto op weg naar school en eentje heeft FLUOR als thema en gaat dus over zichtbaarheid. Ondertussen kan de juf of meester iets vertellen over het verkeer. Kleurenderwijs leren dus. Leuk!
Zichtbaarheid stond centraal in de provinciale NUL-campagne in 2019. De oproep was: ben zo zichtbaar mogelijk in het donker. Die oproep blijft actueel. Daarom blijft het online: het draaiboek van het FLUORfeest, pitches van andere projecten die BVL-scholen kunnen doen en een toolkit met overzicht van projecten en materialen. Daarmee kun je je voordeel doen in relatie tot het indienen van projecten. En laat je erdoor inspireren om ook in 2020 zichtbaarheid op de agenda te houden.
Hoe overleef ik het verkeer? Die vraag staat centraal op de posters die zijn ontwikkeld om leerlingen uit groep 8 - samen in de klas en thuis - te helpen bij de voorbereiding op de school-thuisroute naar de middelbare school. Want die verandering kan best wel spannend zijn. Er is een poster over een drukke kruising en een poster met allerlei tips en weetjes. SEEF en Langnek kijken toe.
Maandelijks verschijnt er een nieuwe, digitale verkeerskalender vanuit School op Seef. Die kalender focust elke keer weer op een ander thema om in de klas te bespreken: oversteken, de dodehoek, gezond naar school... Daarbij hoort ook een ouderbrief die nader op het onderwerp ingaat. Zodat ouders/verzorgers het er thuis met de kinderen over kunnen hebben. Het BVL verzamelt deze ouderbrieven zodat scholen ze kunnen doorspelen aan ouders.
Even niets te doen? Speel het spelletje woordzoeker. Dat heeft als thema reflectie. Een leuke manier om dit thema onder de aandacht te houden. Deze versie is voor de onderbouw.
Even niets te doen? Speel het spelletje woordzoeker. Dat heeft als thema reflectie. Een leuke manier om dit thema onder de aandacht te houden. Deze versie is voor de bovenbouw.
Maandelijks verschijnt de School op SEEF-verkeerskalender voor de peuterbouw. Met elke keer een nieuw thema, dat via liedjes en spelletjes aan de orde komt.
Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan.