'Blijf uit de dodehoek'

Op maandag 23 januari opende wethouder Sidney van den Bergh het dodehoekproject in de gemeente Oss. Dit project van Veilig Verkeer Nederland (VVN) wordt aangeboden door VVN Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) in combinatie met het CUMELAproject 'veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer'.

In de week van 23 tot en met 27 januari komen de leerlingen uit de gemeente Oss bij Gebroeders van Erp Grondverzet. Wethouder Marius Tielemans verzorgt op maandag 6 februari de officiële opening in Bernheze. De leerlingen uit zijn gemeente gaan 6 en 7 februari naar Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode.

Onder de indruk

Instappen in een grote combine en dan ook zien wat de bestuurder wel en niet ziet, maakte veel indruk op de wethouder. Ook de leerlingen waren onder de indruk van de grote landbouwvoertuigen en vrachtwagen. “Wat een enorme banden, daar moet je ver van uit de buurt blijven”, sprak een van de leerlingen leunend tegen de band van een tractor die twee keer zo hoog was als hijzelf. De wethouder sprak de leerlingen toe met nadrukkelijk de boodschap om uit de dodehoek te blijven. Hij ging daarna het gesprek aan met vrijwilligers en de projectleiders Jan Huijbers en Jan Willems. Het is altijd weer een hele klus om dit project uit te voeren en de scholen erbij te betrekken. De wethouder complimenteerde iedereen en gaf aan dat Oss trots mag zijn op een sterke VVN-afdeling.

Ook landbouwvoertuigen

VVN afdeling Maasland houdt al ruim 25 jaar het dodehoekproject voor de groepen 8 van het basisonderwijs in de gemeenten Oss en Bernheze. Voor de praktijklessen zijn hiervoor vaak grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Voor het tweede jaar worden op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode) gedurende twee weken de leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s én landbouwvoertuigen. Dat gebeurt in samenwerking met CUMELA, de brancheorganisatie voor groen, grond en infra. Fijn dat deze organisatie zich op deze manier ook inzet voor de campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers’.

Wat ziet de chauffeur niet?

In een grote loods bij loonwerkbedrijven staan een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om daar met hun leerlingen te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen zich verdelen over de voertuigen voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet en voooral ook niét ziet. Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met de scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8 die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.