BVL neemt afscheid van twee BVL-kanjers

Joop van Tongeren. Koos Zaad. Twee BVL-kanjers waarmee we het voorrecht hebben gehad om het BVL uit te bouwen. De eerste als auditor, de tweede als voorzitter van het beoordelingsteam. 

Betrokken. Kritisch. Gedreven. Kundig. En nu allebei op een leeftijd dat ze het wel welletjes vinden. We bedanken Joop en Koos hartelijk voor hun inzet. En hielden met beiden een afscheidsinterview.

Leuke dingen doen

Joop van Tongeren: “Nog voordat ik met pensioen ging, startte ik bij het BVL. Dat was zo’n 13 jaar geleden. Op die manier was mijn bedje mooi al gespreid toen ik afscheid moest nemen van mijn baan als directeur van de Stichting Katholiek Onderwijs Dongen. Het BVL zat verlegen om begeleiders om scholen te bezoeken. En ik wist dat ik na mijn pensioen verlegen zat om een zinvolle bezigheid. Ik heb het nooit als werk gezien, maar gewoon als ‘leuke dingen doen’.”

Tekenen voor eigen opvolging

Koos Zaad: “Ik was net met pensioen. Frans Swaak was toen de voorzitter van de BVL-commissie. We kenden elkaar vanuit het onderwijs. Hij vroeg mij 13 jaar geleden. En ik zei ja. Maar moest destijds wel aan de provincie beloven zelf te zorgen voor mijn opvolging. Sterker nog: daar moest ik voor tekenen. Dat is trouwens geregeld. BVL-auditor Ruud Oerlemans neemt de voorzittershamer over.”

Feestelijke uitreiking

Joop: “Ik bezocht echt heel erg veel scholen in de loop der BVL-jaren. Het allerleukste vond ik de feestelijke uitreiking van het Label zelf. Op een vol schoolplein. Wat eens sfeer. Allemaal kinderen, ouders, leerkrachten, BVL-teamleden, een wethouder. Dat het me lukte om iedereen aan het luisteren te krijgen. Elke keer weer. Leraren vroegen me na de bijeenkomst wat mijn geheim was.”

Procesbewaker

Koos: “Mijn functie was het leiden van de vergaderingen van de BVL-commissie. De leden van dit beoordelingsteam zijn allemaal mensen die goed van tongriem gesneden zijn en weten wat ze willen. Aan mij de taak om te zorgen dat zij de juiste beslissingen nemen, zonder me inhoudelijk met de zaak te bemoeien. Zeg maar een stuk procesbewaker.”

Geen ICT-er

Joop: “Het moeilijkste? De overstap naar meer digitaal werken. Ik stond volledig achter die verandering. Met het DAP en de drie verschillende soorten Labels is het BVL er alleen maar op vooruit gegaan. Maar zelf ben ik niet zo’n ICT-er. Geregeld kwam mijn vrouw eraan te pas als ik er weer eens niet uit kwam achter de Ipad of de computer. Of schoot iemand uit het BVL-team mij te hulp.”

Rol scherp krijgen

Koos: ”Soms was er wel eens frictie. Als iemand binnen ons team twee petten op had: die van adviseur en die van auditor (controleren of alles goed was ingediend). Dat leidde dan tot intervisiebijeenkomsten om de exacte rol scherp te krijgen. De BVL-commissieleden hebben inmiddels geen adviserende taak meer. Dat was aanvankelijk even wennen maar is helemaal goed gekomen.”

Blijf in contact

Joop: “Wat ik mee wil geven voor de toekomst: blijf als BVL persoonlijk in contact met de scholen en hameren op het belang van onderwijspraktijk. Leren doe je niet alleen uit een boekje. En: zorg ervoor dat een goed idee van de ene school terecht komt bij alle andere scholen. Proactief communiceren dus.

Scholen bij de les houden

Koos: “Ik geef mijn opvolger Ruud graag mee dat het belangrijk is dat iedereen tijdens de vergadering aan het woord komt. De beslissingen die worden genomen, moeten door iedereen gedragen worden. En mijn advies in het algemeen aan het team: houd de scholen bij de les, zodat verkeersveiligheid in de picture blijft. Maar ben daar niet te streng in; zeker nu niet, in coronatijd.”