College tour bij de Korenaar

Gedeputeerde Christophe van der Maat verzorgde donderdag 7 december een college tour bij De Korenaar in Helmond. Die school won de Mobility Challenge voor het basonderwijs. De college tour was een onderdeel van de hoofdprijs.

In september gingen tientallen scholen in Brabant aan de slag met de Mobility Challenge. Met deze prijsvraag wilde de provincie weten hoe leerlingen denken dat ze in 2030 naar school gaan.

Flying Dutch Car

Basisschool de Korenaar won met de ‘Flying Dutch Car’, een zelfrijdende en vliegende auto. Gedeputeerde Christophe van der Maat reikte tien kinderen uit de plusklas 7 en 8 een 3D-printer uit. Wat wilden de winnaars als eerste printen? De letters van hun ontwerp: de Flying Dutch Car.

Overvliegende auto's

Samen met de gedeputeerde keken de kinderen even in de toekomst. Hoe ziet die eruit met de Flying Dutch Car als vervoermiddel? De leerlingen zagen een groot voordeel in alle data die beschikbaar komt, maar wie die data zou moeten beheren was nog even de vraag. Het is wel handig als Google deze gegevens heeft, maar de overheid is misschien wel betrouwbaarder.

De gedeputeerde vroeg zich ook af hoe het zat met veiligheid en overlast, maar dat zou volgens de leerlingen geen probleem moeten zijn. “Ze houden ook in de lucht hun eigen baan.” En met een afdakje in de tuin kun je voorkomen dat je al te veel last van overvliegende auto’s hebt.

Vervoer over 10 jaar

Vervolgens kregen de leerlingen een ‘Mobility college’ van de gedeputeerde. Met de komst van de zelfrijdende auto zal er veel veranderen volgens hem. Moeten kinderen straks nog een rijbewijs halen? Gedeputeerde Van der Maat: “Over 10 jaar is het waarschijnlijk nog niet mogelijk om volledig zelfrijdend door hartje Helmond te gaan.” Wel ziet hij de komende 10 jaar het openbaar vervoer veel veranderen. De leerlingen vinden het belangrijk dat iedereen met de bus kan blijven rijden, maar een deel van de leerlingen ziet ook wel wat in alternatieven. “Als het maar eerlijk is, anders krijg je misschien een opstand of gaan ze bij de bussen staken”, aldus een leerling.