Dongense scholen vieren FLUORfeest

Wethouder Lepolder bezocht op 28 oktober OBS de Springplank en bezoekt op 31 oktober de St. Jan school. Beide scholen ontvangen uit handen van de wethouder een attentie. Zij vieren namelijk dit jaar hun 10-jarig jubileum als BVL-school.

De aftrap van de landelijke fietsverlichtingsactie in 2019 was op zaterdag 26 oktober 2019. Dit jaar staat het thema zichtbaarheid centraal. In het weekeinde dat de klok naar de wintertijd ging, startte de campagne 'Ik val op!'. Onderdeel van deze campagne is het FLUORfeest: een week vol activiteiten in het kader van zichtbaarheid in het verkeer.

Opvallen in het verkeer

Alle leerlingen van de 10 BVL-scholen in de gemeente Dongen krijgen een - vanuit de provincie gesubsidieerd - presentje waarmee ze opvallen in het verkeer. Zelf gaan de basisscholen in Dongen op verschillende manieren aan de slag met het thema zichtbaarheid in het verkeer.

De Springplank

Bij OBS de Springplank openden ze de week met een FLUORdag waarbij zichtbaarheid en zichtbaar zijn centraal stonden. De kinderen en leerkrachten kwamen op deze dag naar school met fluorescerende en felle kleding. Ze knutselden mutsen met felle kleuren en maakten felle polsbandjes, kettingen en bandana’s. Op het schoolplein stond een verkeersplein waar de kinderen het gehele schooljaar mee kunnen spelen. Het schoolplein wordt verder versierd met verkeerstekeningen van felle kleuren stoepkrijt. De verlichting van de kinderfietsen is gecontroleerd en de ANWB kwam op bezoek.

St. Jan school

Bij de St. Jan school maakten de leerlingen kennis met goed verlichte kleding voor als je in het donker naar buiten gaat. Er was een fietsverlichtingsactie en de fietsverlichting is gecontroleerd.

J.J. Anspachschool

Op de J.J. Anspachschool maakten ze 2 groepsfoto's op het schoolplein: 1 onverlicht en 1 met alle kinderen verlicht of reflecterend. Ook kregen alle klassen les over verlichting en waren er fluoractiviteiten in de totaal verduisterde speelzaal. Ook hier is bij de aanwezige fietsen de fietsverlichting gecontroleerd.

De Wegwijzer

Op De Wegwijzer kregen leerlingen aan de hand van ANWB Streetwise verkeerslessen, waardoor de leerlingen op verschillende praktische manieren met verkeer bezig waren.

St. Agnes school

De St. Agnes school controleerde de fietsverlichting van de kinderen. Staat het licht wel aan? Knippert het achterlicht niet? Is het licht in orde? Alles goed? Dan kregen die kinderen een groene kaart.

De Heilig Hart school

De Heilig Hart school organiseerde een fietsverlichtingsactie, een spuitbusactie 'Zet je licht aan' en een FLUORfeest voor de hele school. Tijdens het Fluorfeest is een foto vanaf het dak gemaakt op het moment dat alle leerlingen in de woorden 'Val op!' op het schoolplein stonden.

Noorderpoort

Er was woensdag 23 oktober bij KBS Noorderpoort een FLUORdag. De fietsen van de leerlingen zijn gecontroleerd op verlichting en er was volop aandacht voor 'zichtbaarheid in het verkeer'. Zo hebben leerlingen en leerkrachten in fluorhesjes op het schoolplein het getal 40 gemaakt: Noorderpoort bestaat dit schooljaar 40 jaar!

De Vlinderboom

Ook op De Vlinderboom is de afgelopen twee weken erg hard gewerkt aan het thema zichtbaarheid. Alle kinderen hebben met elkaar gesproken over het belang van goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Natuurlijk bleef het niet bij praten. De kinderen hebben getekend, gekleurd, geknutseld, posters ontworpen en een modeshow georganiseerd in zeer opvallende outfits. Er zijn spontaan filmpjes gemaaktquizjes in elkaar gezet. De school hangt vol met grote posters waarop duidelijk te zien is dat zichtbaar zijn in het verkeer heel erg belangrijk is. De leerlingen zullen zeker bewuster op pad gaan in de donkere wintermaanden. Dit zal nog veiliger gaan door de leuke attentie die alle leerlingen mochten ontvangen: twee setjes spaakreflectoren voor de bovenbouwleerlingen en een fluorarmband voor de onderbouwleerlingen.

Westerkim

Basisschool Westerkim had ook een leuke actie: daar was op vrijdag 1 november een Miss en Mister Zichtbaarheidsverkiezing.