Hoe je kinderen op de fiets krijgt

In het kader van een afstudeeronderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven is onderzoek gedaan naar het reisgedrag naar de basisschool. Dat leverde 5 tips op hoe je kinderen op de fiets krijgt.
 
Tip 1: adviseer ouders over de logistiek van het brengen en halen
Veel ouders zien het niet zitten dat kinderen alleen naar school fietsen of lopen, waardoor er een logistiek probleem ontstaat; wie brengt de kinderen naar school, en hoe doen we dat nog voordat we naar het werk gaan?
 
Tip 2: werk aan veilige en overzichtelijke (verkeers)situaties
Wanneer ouders de veiligheid positief inschatten, zullen zij hun kinderen ook eerder vrij laten en op de fiets of te voet naar school laten gaan.
 
Tip 3: breng kinderen met elkaar in contact
Kinderen die andere kinderen kennen, kunnen samen naar school gaan. Deze kinderen reizen vaker met een actief vervoermiddel naar school, waarschijnlijk omdat ouders zich bij samen reizende kinderen minder zorgen maken.
 
Tip 4: verhoog het plezier van kinderen tijdens hun trip naar school
Kinderen vinden het leuker om met de fiets of lopend naar school te gaan, dan met de auto. Wanneer dit plezier verhoogd wordt, is de kans groter dat zij met hun enthousiasme bijvoorbeeld hun ouders overtuigen.
 
Tip 5: let op stedelijke dichtheid en connectiviteit bij de ontwikkeling van nieuwe buurten
In wijken met een niet al te hoge stedelijke dichtheid en met meerdere mogelijke routes naar school (een hoge connectiviteit) is de kans groter dat kinderen met een actief vervoermiddel naar school gaan.