Ter inspiratie: held van NUL

Leerlingen van groep 6 van Het Kompas uit Etten-Leur zijn gehuldigd als Helden van NUL. Ze hielpen de politie de verkeersveiligheid bij hun school te verbeteren. Dat deden ze door groene beloningskaarten en rode waarschuwingskaarten uit te delen aan ouders en chauffeurs van busjes.

Het Kompas is een school voor speciaal basisonderwijs. Het is geen BVL-school. Leerlingen komen uit de hele regio. Velen komen met een busje of met de auto. Zeker nu er werkzaamheden zijn aan de achterkant van de school, leidt dat nogal eens tot onveilige situaties. Wijkagent Ton de Man: ,,Het staat hier al gauw vol, terwijl het eigenlijk niet eens mag. Kinderen moeten tussen al die auto’s door lopen of fietsen.”

De Man bedacht daar iets op, samen met deze groep leerlingen. Ze deelden groene en rode kaarten uit. De groene zijn een beloning voor goed verkeersgedrag, de rode een waarschuwing. “De kinderen hebben zelf teksten op de kaarten geschreven. Ze hebben het ontzettend goed gedaan.”

Mooier dan die van Kjeld Nuis

De politieagent reikt de officiële heldenmedaille uit mét bijbehorende oorkonde. Die zijn voor de hele klas. Omdat Ronaldo vandaag jarig is, heeft hij de eer om die in ontvangst te nemen. Voor alle leerlingen is er een gouden chocolademedaille. Ton de politieman hangt elk kind officieel zijn of haar medaille om. Eén van de jongens zegt tegen juf Lenneke: “Ik vind de mijne mooier dan die van Kjeld Nuis. Want wij hebben iets goeds kunnen doen.” “En dat is goud waard,” zegt de juf.