Terugblik op BVL-jubileumdag

wie jarig is, trakteert

'Inspirerend'. 'Vaker doen'. 'Neem langer de tijd voor de onderwijsmarkt'. 'Was een half uur later begonnen, dan hadden er meer scholen kunnen komen'. Dat is een greep uit de 44 cadeautjes die SEEF ontving van BVL-genoten naar aanleiding van het 25-jarig jubilieumfeest op 19 oktober. Het BVL-team is blij met alle tips en kijkt terug op een geslaagd educatief feestje.

BVL, het educatief verkeersprogramma van de provincie bestaat 25 jaar. Daarom was er een speciale middag voor en met scholen en gemeenten. Gedeputeerde Suzanne Otters trapte af met een videoboodschap. Ze bedankte scholen, leerkrachten, gemeenten en (verkeers)ouders voor hun deelname aan het BVL: "Aandacht voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie is enorm belangrijk. Ik ben er trots op dat we in Brabant een programma als het Brabants VerkeersveiligheidsLabel hebben. Meer dan 90% van de scholen is aangesloten. In Brabant streven we naar NUL verkeersslachtoffers en daarbij telt ieders actie en ieders bijdrage. Jullie inzet hiervoor wordt enorm gewaardeerd." Bekijk de hele videoboodschap op YouTube.

Verkeersbeheersing

Na een korte inleiding van dagvoorzitter Jan Pieterman was het podium voor verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Zijn belangrijkste boodschappen: bevorder positief gedrag en geef zelf het goede voorbeeld. Hij gaf als tips mee: werk mee aan een veilige schoolomgeving; oefen van kinds af aan en oefen veel; breng kinderen niet met de auto en als toch, dan verder weg parkeren; fiets mee naar school na of in de vakantie; let specifiek op risicoperceptie. Hij sloot af met: "Verkeersbeheersing is net zo belangrijk als sociale vaardigheden." De bijdrage van Gerard, zijn eyeopeners en tips zijn voor alle ouders en scholen in Brabant inspirerend. "Daarom denken we er over om met hem een podcast te maken als inspiratiebron voor op school en thuis", aldus BVL-projectleider Rian Snijder.

Focus op verkeersveiligheid

Tussen de officiële programma-onderdelen door hielden Jan Pieterman, Mounira Mansion en Annika van Bruggen van de Straatpraatshow de aanwezigen scherp en zorgden ervoor dat iedereen de focus hield op verkeersveiligheid. Daarnaast kaartten zij samen met het NUL- en BVL-team de actuele thema’s aan tijdens een korte talkshow vanuit de ambitie Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers.

Workshops

Na de pauze was het tijd om deel te nemen aan één van de vijf workshop. Deelnemers maakten hun keuze bij binnenkomst. Marc Wels van Reinders Oisterwijk (foto rechts) presenteerde de actuele verkeersmethodes, zoals die op dit moment beschikbaar zijn. Het hebben van een verkeersmethode is één van de BVL-criteria. Welke visie en didactiek wordt gehanteerd? Hoe is de methode opgebouwd? Hoe kan de school er mee werken en op welke ondersteuning kan de school daarbij rekenen? En over rekenen gesproken: wat kosten de methodes?
Bureau Scheepens verzorgde een sessie over de Veilig weer naar School week, een campagne waarvoor de scholen materialen kunnen bestellen waarmee ze na de schoolvakanties aandacht vragen voor verkeersveiligheid.

Onderwijsmarkt

Tijdens de pauze en na de workshop was er ruim tijd om over de onderwijsmarkt te wandelen en informatie te vragen en kennis op te doen. Er was een grote verscheidenheid van aanbieders van onder meer producten en materialen voor verkeersonderwijs en aandacht voor verkeersveiligheid: Bobabox, Lekker Anders Dag, Magic Traffic Show, MONO-gastles, Leer in het Verkeer met Dick Bruna illustraties, Plots! Verkeerstheater, Reflection Day en Van 8 naar 1, Reinders, samen voor de klas met verkeersmethode, Risk Factory, Skateclinics, Skate-a-way, Straatpraatshow, ‘Veilig weer naar School week campagne, VVN, VVN-Maasland, Wegwijs VR en Interpolis. Veel van de aanbieders zijn ook te vinden op de digitale BVL-marktplaats.

Verkeersquiz

En dat tot slot de verkeersquiz als finale van het programma, gepresenteerd door Jerre Maas. Hij verzorgt deze quiz ook op basisscholen en was wel eens benieuwd hoe de BVL-genoten scoren. Het was een onderhoudend, energiek, interactief onderdeel. Was het toeval of juist niet dat de beleidsmedewerkers verkeer de prijzen 1, 2 en 3 in de wacht sleepten? Als winnaar ging Pieter Klumpers van de gemeente Gemert-Bakel met een gastles MONO naar huis. Inmiddels is hij dit met VVN aan het voorbereiden. Victorine Egelmeers van het Land van Cuijk besteedde haar € 150,00 prijzengeld, als nummer 2, aan een theatervoorstelling voor een van de scholen. Kitty van Baaren van de gemeente Etten-Leur besteedde haar prijzengeld meteen op de markt bij Leer in het Verkeer. Zo komen alle prijzen goed bij de scholen terecht.

Artikel gaat verder onder de foto's.

Graag tot ziens

De mensen van het team verkeersveiligheid van de provincie en de leden van het BVL-team en de BVL-commissie vonden het fijn om iedereen persoonlijk weer te kunnen ontmoeten. Dat geeft ons energie om met volle kracht vooruit te gaan.
Ruud, Marion L., Marion H., Jurrien, Ronald, Wilfried, Leonie, Lonneke, Rian en SEEF