Veilig omgaan met landbouwverkeer

Vanaf dit jaar combineert Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland het dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer'.

VVN Maasland houdt al circa 25 jaar een dodehoekproject voor ongeveer 50 scholen (70 groepen 8 van het basisonderwijs). Voor de praktijklessen zetten zij veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven in. Dit jaar worden er op twee locaties (1 in Oss en 1 in Nistelrode) gedurende twee weken circa 700 leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s én landbouwvoertuigen.

Scherpe en puntige uitsteeksels

In een grote loods bij loonwerkbedrijven worden een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorieles, waarna de leerlingen worden verdeeld over de voertuigen voor het praktijkgedeelte. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet en vooral ook niet ziet. Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8, die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden. In de week van 27 januari komen de leerlingen uit de gemeente Oss bij Gebroeders van Erp Grondverzet. De leerlingten uit Bernheze zijn welkom bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode van 3 tot en met 6 februari.