Volop actie vanuit St. Jozef in Lithoijen

Aandacht vragen voor goede verlichting tijdens de donkere dagen: wat een uitstekend initiatief van de werkgroep verkeer van de basisschool St. Jozef in Lithoijen, ondersteund door de kernraad van Lithoijen.

De werkgroep vraagt ook aandacht van de loonwerkers en agrariërs om met hun grote voertuigen langzamer te rijden en rekening te houden met de andere weggebruikers. En andersom. Komt er een groot landbouwvoertuig je tegemoet, realiseer je dan dat de chauffeur ook echt de ruimte nodig heeft om je te passeren. Dus: even opzij gaan staan en wachten tot het voertuig voorbij is. Zowel de chauffeur van de grote voertuigen en vrachtverkeer én de andere weggebruikers moeten rekening houden met elkaar.

Start verkeersweek

Jurriën van der Veer, BVL-auditor en voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland, was aanwezig bij de start van de verkeersweek in Lithoijen. De school heeft voor de hele week een programma samengesteld en sluit de week af met de voorstelling RoodGroen. Van der Veer reikte een poster uit aan raadslid Mari van Kilsdonk waarop een aantal kinderen in overall op een tractor zichzelf benoemen als de loonwerkers van 2030. Ze roepen chauffeurs van grote voertuigen op: “Willen jullie goed op ons letten? Rijdend bellen? NEE. 25 Kilometer per uur maximaal en rustig rijden? JA!" Namens zijn loonbedrijf stond Ad van Leuken met een voertuig voor de school. De kinderen konden achter het stuur kruipen om zo een indruk te krijgen van wat de chauffeur wel of niet kan zien.

Veilig over straat

De leerlingen van de school hadden in de vakantie tal van creatieve dingen bedacht om veilig over straat te kunnen lopen en fietsen. Aan Jurriën van der Veer, Mari van Kilsdonk en Ad van Leuken de taak om een keuze maken uit de bedenksels van de kinderen. Uit elke groep werd een winnaar gekozen en de hele groep kreeg ook een verkeersprijs cadeau. Na een gemeentelijk overleg ontving wethouder Joop van Orsouw uit handen van Mari van Kilsdonk (foto) de poster van de actie met het verzoek om als gemeente dit initiatief te ondersteunen. De gemaakte banners, flyers en poster worden volgend jaar uitgezet in het hele werkgebied Veilig Verkeer Nederland afdeling Maasland. Zo gaf wethouder Rien Wijdeven al aan deze actie graag in de kleine kernen van Bernheze uit te voeren.