ANWB verkeersplein

Beste scholen en gemeenten in de provincie Noord Brabant,

Uit ANWB-onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de leraren en weggebruikers de indruk heeft dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeersinzicht. ANWB wil dat elk kind veilig van A naar B kan fietsen. Daarom rollen we sinds twee jaar het programma ‘Een ANWB verkeersplein voor een schoolplein’ uit.

Oefenen in de praktijk

Veel Brabantse scholen zijn actief op het gebied van verkeerseducatie, gestimuleerd door het Brabant VerkeersveiligheidsLabel. Toch is het vaak lastig om met de leerlingen in de praktijk te oefenen. En dat terwijl kinderen die praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren in het verkeer. En dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen.

Een ANWB verkeersplein helpt

Op een verkeersplein kunnen kinderen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties op het schoolplein. Denk aan oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het lesprogramma van ANWB Streetwise. Dit is een set van acht verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fietsje.

Waarom een ANWB verkeersplein?

  • je doet samen ervaring op in verschillende verkeerssituaties;
  • leerlingen oefenen in de veilige omgeving van het schoolplein;
  • theorie in de klas kan direct in de praktijk toegepast worden.

Ervaringen van andere scholen

De scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, zien het als een uitstekende aanvulling op hun verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht;
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein;
  • Het ANWB verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6.
Samen meer impact

De behoefte aan een ANWB verkeersplein is erg groot, gezien de vele aanmeldingen voor de actie. De verkeersveiligheid verbeteren kunnen we alleen samen. Daarom vertellen we jullie graag meer over ons aanbod.

Bekijk hoe we zo'n verkeersplein in 1 dag aanleggen:

Meer informatie

Mocht je nog vragen hebben of wil je de uitgebreide powerpointpresentatie (inclusief de kosten) ontvangen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Met vriendelijke groet, Sanne van den Rotten, projectleider Maatschappelijk projecten, 06-23528099, verkeerspleinen@anwb.nl

P.S. Op 15 maart start er een speciale campagne. Dan geeft de ANWB per provincie een ANWB verkeersplein weg aan een basisschool. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.