Gedeputeerde geeft gastles ‘snelheid’ in Klundert

De groep acht-leerlingen van basisschool Het Bastion in Klundert ontvingen donderdag 17 mei hoog bezoek. Niemand minder dan gedeputeerde Christophe van der Maat, de 'baas' van mobiliteit in Noord-Brabant, gaf hoogstpersoonlijk een uurtje gastles in de klas van meester Humphrey Oenen. Het thema van de les: 'stil staan bij snelheid'.

 

Deze gastles is een onderdeel van de scholenactie win een snelheidspakket. Tien Brabantse basisscholen krijgen een remwegdemonstratie of de scholenset 'Bedankt dat je langzamer rijdt'. BVL helpt daarmee tijdens dit NUL-jaar van de snelheid de scholen om aandacht te hebben en te houden voor het niet te hard rijden bij school. Redenen dat basisschool Het Bastion als één van de tien winnaars is gekozen, is dat de school kon duidelijk maken dat er al veel aandacht is voor verkeersveiligheid en snelheid op de wegen rondom school. Daarnaast heeft de school een zeer actieve verkeerscommissie.

Snelheidsslot

Velen herkennen het wel: dat veel mensen superhard rijden. En niet alleen van de games die ze spelen, maar ook in het echt. Eén meisje belandde eens in de berm, en haar klasgenoot zag eens iemand keihard uit de bocht komen aan scheuren. Snel is niet zo erg, maar té snel wel. "Waarom maken we niet een wet waardoor er een snelheidsslot op een auto kan worden geplaatst?", vraagt de gedeputeerde. Volgens de kinderen is dat niet mogelijk. Zij overtuigen hem daarvan met duidelijke argumenten: "In Duitsland mag je bijvoorbeeld wel hard rijden." "Een Ferrari wordt minder waard als die niet hard kan." "Een autoproducent kan niet voor één land speciaal een apart motorblok maken."

School-thuisroute

Veel kinderen uit de klas gaan in september op de fiets naar het voortgezet onderwijs. In Zevenbergen bijvoorbeeld. De gedeputeerde vertelde over zijn eerste fietsrit naar de middelbare school: "Ik vond het best spannend. Zo kende ik de weg niet. Ik kon op twee manieren rijden: op een fietspad langs een drukke weg of binnendoor langs de Maas. Gelukkig is het altijd goed gegaan." Hij adviseerde om de nieuwe school-thuisroute in de zomervakantie een keer te fietsen, om samen naar school te rijden en ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent, vooral in de winter als het schemert of donker is. "En: appen op de fiets, doe het alsjeblieft niet."

Gordels om

"Je mag je ouders er best wel op aanspreken als ze te hard rijden, of als ze appen onder het autorijden", tipt de gedeputeerde. "En ook als ze hun gordels niet gebruiken. Ik heb het zelf twee keer meegemaakt dat een auto keihard achterop de mijne botste. Gelukkig had ik achterin de gordel om. Daardoor vloog ik niet, zoals mijn I-pad, tegen de voorruit."

Tot slot overhandigt de gedeputeerde het snelheidspakket aan schooldirecteur Marco van Bers: een grote banner, vier grote borden, posters en folders met daarop 'Bedankt dat je langzamer rijdt'. Hij laat ook voor elke leerling de poster 'Hoe overleef ik het verkeer in Brabant' achter. Dan nog even met z'n allen op de foto en is het tijd om weer lekker naar buiten te gaan.