Gedeputeerde opent dodehoekproject

Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen opende, samen met wethouder Marius Tielmans (op de foto), het dodehoekproject in de gemeente Bernheze. Dat gebeurde op maandag 6 februari bij Langehuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode.

VVN-afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert ook dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het CUMELA-project 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer' (VOMOL). Zo blijft VVN zich inzetten voor de campagne Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers.Fijn dat ook CUMELA, de brancheorganisatie voor groen, grond en infra, zich hierbij aansluit.

De gedeputeerde: “Wij doen veel aan educatie en campagnes om te zorgen dat we nog veiliger kunnen deelnemen in het verkeer.”

Nu ook landbouwvoertuigen

Dit dodehoekproject is voor de groepen 8 van het basisonderwijs in de gemeenten Oss en Bernheze. Voor de praktijklessen werden hiervoor grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Voor het tweede jaar worden op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode) gedurende twee weken de leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s én landbouwvoertuigen.

Theorie en praktijk

In een grote loods bij loonwerkbedrijven staan een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen in groepjes naar de voertuingen gaan voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook wat die niet ziet. Heel belangrijk is het om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met de scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8 die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.

Ditzelfde project ging op 23 januari van start in Oss. Lees daarover hier meer >