Label halen in coronatijd: het kán

Het BVL is weer een BVL-school rijker: basisschool de Stapsteen uit Maarheeze behaalde het Label op maandag 8 februari. Tijdens de lockdown, midden in de coronacrisis. Verkeersouder Carin Seuren vertelt hoe dat is gelukt.

"We waren een aantal jaar geleden ook al bezig met het BVL. Maar door wisselingen in de verkeerswerkgroep is daar een tijd lang niets aan gedaan. Ondertussen bleven we wel allerlei verkeersactiviteiten doen. Maar sinds corona liggen die, en andere activiteiten, stil. Daardoor kwam er ruimte en tijd om ons af te vragen 'Hoe zit het ook alweer met onze BVL-aanvraag?'

We gaan ervoor

"Nou, die was flink gedateerd. Eigenlijk wist niemand wat onze BVL-status was en hoe we het weer konden oppakken. We begrepen wel dat er iets wezenlijks veranderd was, iets met digitaal, maar tasten in het duister over hoe en het wat. Een gesprek met de beleidsmedewerker verkeer van de gemeente Cranendonck en daarna met BVL-auditor Marion bracht licht in de duisternis. We hoorden over het DAP, over het digitaal uploaden van bewijzen, over de voor ons nieuwe subsidievoorwaarden… we hebben er met vereende krachten de schouders onder gezet en zijn ervoor gegaan!"

'We' zijn Carin, haar collega-verkeersouder Clasina de Wit en 2 leerkrachten: Yvonne van Casteren en Monique van Gerwen. Zij vormen de enthousiaste verkeerswerkgroep. "Gelukkig kwamen we niet uit het niets. We hielden voor corona al regelmatig verkeersactiviteiten, zonder dat we een BVL-school waren. En tijdens corona hebben we via nieuwsbrieven ouders geïnformeerd. Bijvoorbeeld over het belang van het gebruik van fietsverlichting en over het juiste gebruik van de fietsrekken."

    Verbeterpunten boven tafel

    De leerkrachten begonnen eind 2020 met het invullen van het DAP. De verkeersouders vulden het aan. "Dat was even een klus, maar gelukkig hadden we al veel op papier staan over de activiteiten uit het verleden. Ook bleek de schoolgidsen van de afgelopen jaren een prima bron om het DAP te vullen. Toch bleek dat we niet álles al helemaal op orde hadden. Zo dachten we dat we een vervoersprotocol hadden. Niet dus. En bleek dat we in groep 8 meer aandacht kunnen hebben voor de school-thuisroute naar hun nieuwe school. Er kwamen dus goede verbeterpunten boven tafel."

    "Al met al duurde het een aantal weken en de aanvraag was klaar. Dat was best wel even doorwerken maar nu het staat, hoeven we het enkel nog jaarlijks te actualiseren. De beoordeling was brons, met op 2 categorieën zilver en op 2 categorieën goud gescoord. Enerzijds 'hielp' corona omdat er nu tijd was om het BVL grondig op te pakken en er echt mee door te pakken. Maar corona werkte ook tegen. We konden bijvoorbeeld geen foto's maken van activiteiten op het schoolplein."

    Feestelijke uitreiking

    En nu? "Natuurlijk willen we een feestelijke uitreiking. We denken nu na hoe dat in deze tijd kan. We hadden voor 2021 Streetwise ingepland maar dat gaat door corona niet door. Wel onderzoeken we of en hoe we aan het praktisch verkeersexamen kunnen meedoen."

    Reactie van het BVL-team
    1. Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere prestatie!
    2. Over dat praktisch verkeersexamen: lees de tips van BVL-verkeerskundige Ronald Soemers voor het organiseren van het praktisch verkeersexamen in coronatijd. Die staan hier verzameld >
    3. Lees je dit artikel en ben je een minder actieve BVL-school en wil je de zaken ook weer op orde krijgen? E-mail het BVL-team > en samen met een BVL-auditor krijgt je snel inzicht in het BVL-dossier. We helpen je graag weer op weg.